Get brand editions for Brand Vaughan, Hove - Sales

This property has been removed by the agent. It may be sold or temporarily removed from the market

View similar properties

6 bedroom semi-detached house for sale

Pembroke Avenue, Hove, BN3

£1,250,000

Property Description

Key features

  • BN3
  • exquisite edwardian
  • 2881 SQ.FT
  • Pembroke and Princes Conservation Area
  • East/West lawned rear garden, and planting to the front
  • residents' permit zone R

Full description

Tenure: Freehold

exquisite edwardian |


In brief


You can ask any of the residents in the Pembroke Conservation Area, and they will tell you that there is no better place in Hove to live than here. This beautiful, semi-detached, six bedroom Edwardian villa sits on the Avenue; known for its beautiful architecture, plus with its proximity to the beach, and the shops, bars and restaurants of Church Road, you can understand the attraction. Each room is of gracious proportions, and holds an abundance of original features. It has been well maintained by the current owners in the years they have happily lived here, with a wealth of character and charm, plus the walled garden is outstanding with a circular lawn, colourful planting and sunny dining spaces. Being just a stroll from Hove Station, and some of the city’s best schools too, means this house will attract many, but is perfect for a growing family, looking to live in a vibrant and friendly community by the sea.


Style: Semi-detached Edwardian villa


Bedrooms: 6 double; 1 en suite


Living Rooms: 2/3 very spacious


Area: 2881 SQ.FT; 267.7 SQ.M


Outside: East/West lawned rear garden, and planting to the front


Location: Pembroke and Princes Conservation Area


Parking: Residents’ permit zone R


Why you’ll like it


The Edwardians certainly knew a thing or two about space and light, and this showed in their architecture, where family homes grew wider, and the windows grander, and new classic exteriors were explored. The houses in this area were built in pairs, and while they all share the same red brick, hung tile, and gabled facades, they have unique detailing, picked out in white to stand out. You approach this house to the side, down the original tiled pathway, to the front door - contemporary in Farrow & Ball French Gray, and with stained glass upper panels.


Once inside you are welcomed into a vestibule; perfect for organising shoes and hanging coats, and this too has delightful stained glass around the second door into the hall. At the end of the hall there is under-stairs storage and a downstairs cloakroom, decorated with a beautiful and unusual Far-Eastern paper. From here the scale and quality of the house is immediately apparent. The owners have been careful to retain the original warmth and character of the house, with stripped wooden doors, completed with their original architraves, and an opulent wool carpet of Brinton’s ‘Khali Fire’ running from here and into the second reception, and also up the stairs to the upper floors for continuity.


To the right is the first reception room which has a delicate baroque print paper on the walls in green, and a plush cream carpet underfoot. It is wonderfully light due to the west facing bay window which is almost the entire width of the room, yet it is also homely with comfortable sofas and a grand gas fire to warm you in the cooler months. Next door is the second reception room, also with high ceilings and proportions like its neighbour, it would make a grand formal dining room too. The fireplace in here is reclaimed in an Art Nouveau style, with decorative tiles flanking the cast iron insert, and this too is gas for ease. 


Across the hall is the generous kitchen breakfast room which has been extended into the east to create a family seating area with full width sliding doors to frame the picturesque walled garden. This space has a wood burning stove which ensures the entire room stays toasty in the winter, and is open plan to the kitchen for social occasions. The kitchen units are hand built in solid wood, and the lower units are topped with granite. The dishwasher is freestanding but concealed, and the fridge freezer, and range cooker are integrated. The Villeroy and Boch ceramic sink has been seamlessly cut in, and there is plenty of surface space for the keenest of cooks. A raised breakfast bar complements the room, and there is also further space for a kitchen dining table too by the traditional fitted dresser. The utility room is accessed from here, and is split in two to include a shower room as well, so there’s no reason to queue or bicker on busy family mornings!


The garden is sizeable and has been beautifully maintained, although it is not high maintenance at all. The shrub borders bloom in shades of purple, and three crab apple trees and a silver birch line the rear wall giving privacy. It is open to the south so it gets the sun all day in the summer, and is barely overlooked. The houses to the rear have unusually attractive ornate tiles on their rear exterior walls, so they are a pleasure to look out to, and the evening light catches them delightfully.


Returning to the house, you climb to the first floor where there are four double bedrooms all of which have built in storage. The family bathroom on this floor has a corner jacuzzi bath as well as a power shower - again useful in a shared space, and while all these rooms are perfect to move straight into, there is still some scope to add your own stamp should you need to. The top floor could easily be set up as a separate annexe for family or guests as it has two more bedrooms, one currently configured as a well-equipped home office, and a stylish en-suite shower room with another spacious walk in shower, and lovely roof and treetop views from the Velux windows.


This is a really happy home, with a wonderful energy, and is perfect for both entertaining and raising a family. It has grandeur, charm and a wealth of attractive features which will make it very popular with many. 


Bear in Mind:


The side access has been transformed into a large shed/store room which has doors either side, so you needn’t drag muddy dogs/boots/bikes/children through the house!


Owner’s secret


“There is a wonderful sense of community here in The Pembrokes, and it is so peaceful. We can commute with ease, pop to the beach in minutes, or we can walk to The Ginger Pig for dinner - it really is the perfect location, and we have so many happy memories here in the house too; it will be missed.”


Where it is


Shops: Local 2 min walk, City Centre 10 min bus ride


Station: Hove Station 10 min walk Brighton Station 10 min bus ride


Seafront or Park: Hove Lawns and seafront 5 min walk


Closest Schools:


Primary: West Hove Primary, At. Andrew’s CofE


Secondary: Hove Park, Blatchington Mill


Private: Brighton College, St Christopher’s School



This is a wonderful family home in a popular location which is well served for shops, the beach, parks and schools. There are plenty of local green spaces, and great transport links, but you are also only a short walk from everything this vibrant coastal city has to offer. The A23 and Hove Station are also within easy reach, for those requiring fast links to Gatwick or London on a daily or weekly basis.




More information from this agent

Listing History

Added on Rightmove:
06 July 2016

Map & Street View

Disclaimer - Property reference 1268664. The information displayed about this property comprises a property advertisement. Rightmove.co.uk makes no warranty as to the accuracy or completeness of the advertisement or any linked or associated information, and Rightmove has no control over the content. This property advertisement does not constitute property particulars. The information is provided and maintained by Brand Vaughan, Hove - Sales. Please contact the selling agent or developer directly to obtain any information which may be available under the terms of The Energy Performance of Buildings (Certificates and Inspections) (England and Wales) Regulations 2007 or the Home Report if in relation to a residential property in Scotland.

Map data OpenStreetMap contributors.